Patentoinnista

Teen patentteja... globaalisti. Ohessa lyhyt yhteenveto kokemuksista ja siitä kuinka kilpailu kovenee patenttimarkkinoilla.

  • Suomi: On mahdollista tehdä patentointi itse, mutta juristin käyttöä suositellaan kaikissa vaiheissa. Patentonnin hakemusmaksut alkavat 450 eurosta. PRH tarjoaa asiantuntijapalveluita 120e/h. Patenttiasiamiehet ja -lakimiehet veloittavat miniveloituksena noin 1000e/kerta, kun puhutaan lomakkeiden seuraamisesta ja täyttämisestä. Ehkä voi myös sanoa, että itse lopulta pitää kirjoittaa patenttiteksti. Patentti-insinööri piirtää kuvistasi "patenttikuvat".
  • Eurooppa-patentti: Pitää tilata smart-card tunnukset ja kortinlukija (todellakin lähettivät kortinlukijan DHL:llä kotiin). Veloitukset lähtevät muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin.
  • USA: On mahdollista tehdä patentointi itse verkon kautta. Mikrotoimijalle maksut ovat muutamia satoja dollareita (25% isojen veloituksesta). Homma toimii, vaikka selvää jenkkibyrokratian perinnettä tarjolla.
  • Kiina: Tarvitaan kansalaisuus tai paikallinen lakimies. Nettipalvelu löytyy kiinaksi. Ei mitään tietoa virallisista maksuista. Halvin lakimies haluaa 5-10 000 euroa aloittaakseen työt.
  • Australia: Pitää olla aussi-osoite. 30min klikkailun jälkeen minulla on nyt toimisto ausseissa. Nettipalvelun kautta koko touhu erittäin yksinkertaisesti. Maksut muutamia satoja aussidollareita. Kommunikaatio nettiprofiilin kautta todella tehokasta.
  • UK: Nettikäyttöliittymä erittäin toimiva, ei tarvita paikallista osoitetta. Maksut muutama sata puntaa (kalliimpi kuin jenkit). 
  • IPO: Toimiva edellisen sukupolven nettikäyttöliittymä. PCT-maksut muutaman tonnin. Lakimies-jargonilla täytettyä perinteistä kirjelmöintiä, mutta toimii.

Sain kahden yön työllä patenttihakemukset vetämään 410 miljoonan ihmisen markkina-alueelle käsittäen lähes koko englanninkielisen maailman.

Menin pilalle ja hylkäsin ahneuden. Englanninkielinen maailma riittää hyvin yön patenttisankareille. En tee yhtään patenttihakemusta Suomeen, Kiinaan tai Eurooppa-patentin kautta. En tule käyttämään yhtään juristia prosessin hoitamiseen.

Kiitos digitalisaatio. Teen patentteja nöyrin mielin... globaalisti. 

(disclaimer: kirjoittaja ei ota mitään vastuuta sisällöstä eikä tietojen oikeellisuudesta)