Eläkemiljardit yhteen pottiin

Kalpala sanoo: eläkemiljardit yhteen pottiin. Eläkeyhtiöt ja työmarkkinajärjestöt: täystyrmäys. Joku muukin on ollut kohtuullisen pitkään liikkeellä kansallisesti keskitetyn varainhoidon tiimoilta, nimittäin norjalaiset. Norjalaisten esimerkkiä ovat viime vuosina seuranneet ainakin arabit ja kiinalaiset. Japanilaisetkin miettivät. The Economist on raportoinut asiasta. Kansainvälisesti ottaen Kalpala ei ole yksin.  

On kai melko selvää, että yhteisvastuulliseen eläkelaitosjärjestelmään sisältyy "moral hazard". Moral hazard ei ole vielä lauennut, mutta voi olla juuri nyt laukeamassa osake-, venture cap-, ja hedge fund -sijoitusten todennäköisten ongelmien myötä.

Minkä kaltaisessa eläkeinstituutio rakenteessa ei olisi "moral hazardia"? Olisiko se ETK vai ehkä sellainen, jossa valtio kerää lakisääteiset eläkemaksut (de facto veroista on kyse). Ja kokoaa ne Valtiokonttoriin, joka kilpailuttaa julkisen sektorin kilpailusääntöjen mukaan sijoituspalvelujen tarjoajia jatkuvasti. Valtiokonttori seuraa ja raportoi kokonaisvarallisuuden ja vakavaraisuuden kehityksestä sekä julkisuuteen että eduskunnalle tasaisin määräajoin. Se olisi transparentti ja kovaan kisaan perustuva järjestely kaikille osapuolille.

Luonnollisesti asiaan liittyy kovin monta yksityiskohtaa ja vaikeutta, mutta tällä rakenteella iso kuva on kohdallaan. Ajatusta voi soveltaa laajemminkin, kuten esitin Kauppakorkean tohtorialuminien tilaisuudessa [hse_phdalumni_investing071114] . Kyse on siitä miten saadaan parasta osaamista. Valtiokonttorin kautta delegoidussa järjestelyssä eläkkeenmaksajat voisivat ostaa osaamista  eläkeyhtiöiltä tai muilta sijoitustoimintaan erikoistuneilta tahoilta.

Siitä Kalpala, eläkeyhtiöt ja työmarkkinajärjestöt ovat ilmeisen samaa mieltä ettei yhden yksittäisen eläkkeensaajan kannata ottaa vastuuta omien lakisääteisten eläkemaksujen hallinnoimisesta. Se on hyvä. Ei kaikkien tarvitse olla mestarisijoittajia. Voidaan vain kuvitella kansan tasolla vallitsevan tuskan määrää Yhdysvalloissa tai niinkin lähellä kuin Ruotsissa näin päivinä.